Codesign: Alzheimer og værdighed

probekik_ordopgave_FINAL

Gudrun Risak, Andrea Otterstrøm Nørgaard og Eva Brandt har skrevet en artikel om codesign, Alzheimer og værdighed til det norske tidsskrift Omsorg. Artiklen er dels baseret på et design research forløb for 10 studerende om hverdagsliv med Alzheimer, dels et efterfølgende kandidatprojekt, hvor Gudrun og Andreas udforskede, hvordan man skaber kommunikation om Alzheimer når sygdommen er en livsomstændighed. Begge forløb blev gennemført i tæt samarbejde med Alzheimerforeningen i Danmark.

I artiklens sammenfatning står:

”Alzheimers er ikke en identitet, det er en sygdom!” fortalte en netop Alzheimer diagnosticeret mand. Udtalelsen illustrerer hvordan mange med Alzheimer bliver opfattet og behandlet. De bliver stigmatiserede og konsekvensen er ofte social isolation. Denne artikel rapporterer fra studenterprojekter. Via en overordnet co-designtilgang har de undersøgt hverdagens udfordringer, forhåbninger og bekymringer hos mennesker, der lever med Alzheimers enten som ramt eller som pårørende. Ved  at designe forskellige ’dialogværktøjer’ er de kommet med konkrete bud på, hvordan dialog omkring hverdagsliv med Alzheimers kan finde sted. Et værdigt liv og en værdig behandling forudsætter at kendskabet til sygdommens mange ansigter udbredes. Designere kan her bidrage med noget vigtigt.  Designere har greb og kompetencer til at kunne etablere og håndtere designprocesser, der involverer patienter, pårørende, sundhedspersonale og andre relevante parter.

Kontakt Eva Brandt (ebr [at] kadk.dk), hvis du er interesseret i artiklen.

About Eva Brandt

Eva Brandt is Professor in Social Design at Design School Kolding. Eva is scientific leader of the Lab for Social Design. The main part of her research is about how designers can stage open design processes (design labs based on participatory design/codesign) with many participants who both can inquire into existing practices and explore possible futures in common. She also contributes to theorizing about experimental design research driven by programs and experiments. She has been contributing to several books such as Design Spaces (IT Press, 2005), Rehearsing the Future (The Danish Design School Press, 2010), XLAB (The Danish Design School Press, 2011), Facilitating Change – Using Interactive Methods in Organizations, Communities and Networks (Polyteknisk Forlag, 2011), and Routledge International Handbook of Participatory Design (Routledge, 2013). Practice Based Design Reseach (2017). Ledelse og samskabelse i den offentlige sektor (2018). Eva has been chairing the Nordic Design Research Conference in 2013, and are chairing the Nordes 2021 too.

Leave a Reply

%d bloggers like this: