Med det sociale som designmateriale

bogen_dansk_design_nu_udenpa%cc%8a_1

Eva Brandt og Thomas Binder blev inviteret til at skrive et kapitel til bogen; Dansk Design Nu som udkom i Oktober 2016. Vi synes at det var en god anledning til at skrive om det sociale som det nye designmateriale.

På bogens bagside står: Dansk Design Nu er den første samlede fremstilling af dansk design i det 21. århundrede. I over 30 rigt illustrerede temaartikler og 20 interviews kaster bogen lys over den komplekse udvikling på hele designfeltet i Danmark siden årtusindeskiftet. Fra nye generationers frembrud i tiden omkring 2000 til nutidens mangfoldighed af designere, tendenser og stilpositioner, fra retro og New Nordic over organisk og ekspressivt design til minimalisme, hightech og konceptuelt design. Bogen kommer bredt rundt om begrebet design med ikoniske eksempler fra mode, legetøj, møbler, design til køkkenet, industrielt design, det offentlige rum og arkitekturen, ligesom den også fokuserer på codesign og servicedesign, production design, designpolitik og bæredygtighed.

Med det sociale som designmateriale indledes med: I dag er samarbejde, samskabelse og social nysgerrighed en præmis for den nyskabende designer. Det sociale er det nye designmateriale som unge designere giver sig i kast med når f.eks. Emmy Linde samarbejder med plejehjemsbeboere, deres pårørende, plejepersonale og fysioterapeuter for at designe trygge og oplevelsesrige gangruter for demente i Næstved. Hvad vil motivere til at gå tur, og hvad vil det sige at være tryg i det offentlige rum som dement? Emmy fulgte hverdagen på et plejehjem. Hun  afholdt workshops, der tog udgangspunkt i sanserne, og lavede eksperimenter i 1:1, hvor uderum, der inviterer til aktivitet og ’wayfinding’ gradvist tog form gennem afprøvning og dialog (Emmy Linde, 2016). Vi kalder denne designpraksis ’kollaborativ design’ eller i kort form ’codesign’.

Men hvad er godt design med ’det sociale’ som designmateriale? Og hvad er vedkommende samtidsdesign når designere som vores studerende slipper de faste holdepunkter i studiokulturen og den kanon for dansk design som mange ser det som en vigtig opgave at være kurator for? Det er nogle af de spørgsmål som vi vil kredse om i denne artikel.

Bogen er redigeret af Lars Dybdahl og udgivet på Strandberg Publishing.

 

 

Share this post:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Join our news letter

Subscribe To Our Newsletter

Get notified when we post a new article