Med det sociale som designmateriale

bogen_dansk_design_nu_udenpa%cc%8a_1

Eva Brandt og Thomas Binder blev inviteret til at skrive et kapitel til bogen; Dansk Design Nu som udkom i Oktober 2016. Vi synes at det var en god anledning til at skrive om det sociale som det nye designmateriale.

På bogens bagside står: Dansk Design Nu er den første samlede fremstilling af dansk design i det 21. århundrede. I over 30 rigt illustrerede temaartikler og 20 interviews kaster bogen lys over den komplekse udvikling på hele designfeltet i Danmark siden årtusindeskiftet. Fra nye generationers frembrud i tiden omkring 2000 til nutidens mangfoldighed af designere, tendenser og stilpositioner, fra retro og New Nordic over organisk og ekspressivt design til minimalisme, hightech og konceptuelt design. Bogen kommer bredt rundt om begrebet design med ikoniske eksempler fra mode, legetøj, møbler, design til køkkenet, industrielt design, det offentlige rum og arkitekturen, ligesom den også fokuserer på codesign og servicedesign, production design, designpolitik og bæredygtighed.

Med det sociale som designmateriale indledes med: I dag er samarbejde, samskabelse og social nysgerrighed en præmis for den nyskabende designer. Det sociale er det nye designmateriale som unge designere giver sig i kast med når f.eks. Emmy Linde samarbejder med plejehjemsbeboere, deres pårørende, plejepersonale og fysioterapeuter for at designe trygge og oplevelsesrige gangruter for demente i Næstved. Hvad vil motivere til at gå tur, og hvad vil det sige at være tryg i det offentlige rum som dement? Emmy fulgte hverdagen på et plejehjem. Hun  afholdt workshops, der tog udgangspunkt i sanserne, og lavede eksperimenter i 1:1, hvor uderum, der inviterer til aktivitet og ’wayfinding’ gradvist tog form gennem afprøvning og dialog (Emmy Linde, 2016). Vi kalder denne designpraksis ’kollaborativ design’ eller i kort form ’codesign’.

Men hvad er godt design med ’det sociale’ som designmateriale? Og hvad er vedkommende samtidsdesign når designere som vores studerende slipper de faste holdepunkter i studiokulturen og den kanon for dansk design som mange ser det som en vigtig opgave at være kurator for? Det er nogle af de spørgsmål som vi vil kredse om i denne artikel.

Bogen er redigeret af Lars Dybdahl og udgivet på Strandberg Publishing.

 

 

About Eva Brandt

Eva Brandt is Professor in Social Design at Design School Kolding since May 2019. Eva is scientific leader of the Lab for Social Design. The main part of her research is about how designers can stage open design processes (design labs based on participatory design/codesign) with many participants who both can inquire into existing practices and explore possible futures in common. She also contributes to theorizing about experimental design research driven by programs and experiments. She has been contributing to several books such as Design Spaces (IT Press, 2005), Rehearsing the Future (The Danish Design School Press, 2010), XLAB (The Danish Design School Press, 2011), Facilitating Change – Using Interactive Methods in Organizations, Communities and Networks (Polyteknisk Forlag, 2011), and Routledge International Handbook of Participatory Design (Routledge, 2013). Practice Based Design Reseach (2017). Ledelse og samskabelse i den offentlige sektor (2018). Eva has been chairing the Nordic Design Research Conference in 2013, and are chairing the Nordes 2021 too.
%d bloggers like this: