Oplæg på konference: Codesign i praksis: Alzheimer, værdighed

Designtænkning_CoDesign_Alzheimer_FINAL_U_video_Sundhedsinnovat

Konferencen ‘Innovation som drivkraft i fremtidens sundhedssektor’ blev afholdt den 16. november 2017 i København med 450 deltagere. Den havde undertitlen: Hvordan skaber vi de bedste rammer for sundhedsinnovation? Eva Brandt fra CODE holdt inspirationsoplæg omkring designtænkning i praksis. Eva var inviteret til specifikt at tale om samarbejdet med Alzheimerforeningen.

Vi har samarbejdet med Alzheimerforeningen i en række projekter siden 2010. Her er noget af det som der blev fortalt om og vist. Det hele startede egentlig i 2009 hvor vi i CODE blev kontaktet af en stor global medicovirksomhed med hovedsæde i USA. De udvikler bl.a. Alzheimermedicin og har speciallæger og sygeplejersker ansat ligesom de har mange kontakter til hospitaler verden over. De tog kontakt med ønsket om at lære nye måder at forstå konsekvenserne af demens bedre i et hverdagsperspektiv. De ville involvere vores studerende og os i at lave kvalitative undersøgelser af hverdagslivet med demens set fra den demensramte og dennes families side og også gerne, hvordan sygdommen kunne diagnostiseret tidligere. 10 studerende arbejdede i 10 uger om kom med seks bud på forskellige dialogværktøjer i starten af 2011.

Design research – Six views in a box – dialogues on everyday life with Alzheimer’s. The Danish Design School Press (2011).

 

Designtænkning_CoDesign_Alzheimer_FINAL_U_video_Sundhedsinnovat

FAKTA (Alzheimer.dk)

  • Over 80.000 lever med demens i Danmark.
  • Demens er den 5. hyppigste dødsårsag.
  • Der er ca. 8.000 nye tilfælde hvert år.
  • 400.000 lever med en dement i familien

 

 

 

Kandidatprojekt om kommunikations omkring Alzheimers

Gudrun Risak Schou og Andrea Otterheim Nørgaard lavede efterfølgende deres kandidatprojekt i samarbejde med Alzheimerforeningen. Titlen på projektet blev: Hjemme hos Alzheimer. Problemformuleringen lød: hvordan kan vi skabe kommunikation omkring Alzheimers, der fremhæver hverdagslivets udfordringer, forhåbninger og bekymringer med Alzheimers frem for den medicinske og ‘patientliggørende’ information omkring sygdommen?

designtc3a6nkning_codesign_alzheimer_final_sundhedsinnovation_slide_26.jpg

Gudrun Risak Schou og Andrea Otterheim Nørgaard (2012). Hjemme hos Alzheimer. Kandidatprojekt. Kunstakademiets Designskole. https://www.demensnet.dk/uni0/news/newsitem/1575/default.aspx

 

Codesignstuderende laver videoportrætter

Designtænkning_CoDesign_Alzheimer_FINAL_U_video_Sundhedsinnovat

Senere på codesignuddannelsen lavede syv codesign studerende tre korte videoportrætter. Se dem her:

Hjemme hos Jutta og Jens. Se video her  https://vimeo.com/229758642

Portræt af Christian og Marianne – et portræt indefra https://vimeo.com/229758863

Erindringsdans https://vimeo.com/230326812

 

De studerende var: Isabel Aaagaard, Hyunju Ahn, Gaia Colantonio, Sofia Germani, Emmy Linde, Josefine Mulvad og Melanie Povlitzki (2015).

 

Kandidatprojekt om demensvenlige gåruter i samarbejde med Næstved Kommune

designtc3a6nkning_codesign_alzheimer_final_sundhedsinnovation_slide_29.jpg

Emmy Linde (2016). ForgetMeNot – Dementia friendly walking routes. Kandidatprojekt. Kunstakademiets Designskole. https://kadk.dk/kandidat-2016-Emmy-Linde

 

Yderligere referencer

Eva Brandt, Gudrun Risak og Andrea Otterstrøm Nørgaard (2012). Codesign: Alzheimer og værdighed. I Omsorg. Nr. 4 – december 2012. Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS. S. 40 -44.

 

Share this post:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Join our news letter

Subscribe To Our Newsletter

Get notified when we post a new article